Мозаици на Медијани после осам деценија доступни

Подни мозаици на археолошком налазишту „Медијана“ у Нишу од данас, све до октобра биће отворени за посетиоце. Ово је први пут након осам деценија колико се раде истраживања у летњој резиденцији цара Константина да су ови мозаици доступни како Нишлијама тако и туристима

Отварањем Медијане за посетиоце Завод за заштиту споменика културе и Народни музеј обележавају јубилеј, а то је 80 година од првих организованих истраживања на „Медијани“.

Оно што је најважније за Медијану и вилу са перистилом а то су подни мозаици. Када неко дође овде имате на једном месту готово цео објекат, презентован и 1000 квадратних метара мозаика што не можете видети нигде у Србији а ни у ширем нашем простору, то је нешто што је најважније. Медијана је мали део слаглице која представља антички Ниш, ово је добар пример како треба презентовати наше наслеђе”, рекла је на отварању Елена Васић, директорка Завода за заштиту споменика културе.

Остало је још посла на Медијани, али новац за завршетак свих радова очекује се након доласка министра културе, који иако позван није дошао ни данас.

Остало је да се доврши улазни део, остало је још и да се уради пројекат завршне презентације, што ће да усмери туристе, као и интерпретација овог објекта. Мозаици су сада отворени али ће се током лета радити пројекти за њихову конзервацију и финалну презентацију”, каже Васић.

Комплекс је грађен пре око 1.700 година, претпоставља се да је изграђен крајем трећег и почетком четвртог века нове ере, и најпознатији је као летња резиденција цара Константина.

Истраживања су почела тридесетих година прошлог века, 1936. године подигнут је објекат „Вила са перистилом“, површине око 50 метара квадратних, истраживања су настављена после Другог светског рата.

Истраживало се и шездесетих и седамдесетих година, а онда је крајем прошлог века све стало, да би након постављања велике куполе пре годину дана, све добило нови изглед и смисао.

Најважније је да је Медијана данас отворена. Ово је део тог великог богатства Медијане, ови мозаици се први пут виде после неколико деценија. Без сумње Медијана је бисер културног наслеђа Ниша и добро је што ћемо до јесени моћи све ово да показујемо”, рекао је на отварању Славиша Поповић, директор Народног музеја Ниш.

Након октобра ће стручњаци из Београда да предложе како ће мозаици бити конзервирани, и да ли ће бити отворени и током зиме, додао је Петровић.

Отварање Медијане употпуниће туристичку понуду Ниша.

Коначно је ово археолошко налазиште након три године изградње ове куполе отворено а ми у Туристичкој организацији можемо да ове садржаје нудимо туристима. Отварање Медијане сигурно ће утицати на повећање броја туриста, ако не онда је сигурно да њеним отварањем имамо потпунију културну понуду”, каже Урош Парлић, директор Туристичке организације Ниш.

Бивши градоначелник Ниша поносан је на то што је у његовом мандату Медијана добила ново рухо.

Ово је фантастичан завршетак посла који је почет још 2013. године у години прославе Миланског едикта а Министарство културе је изградњу помогло са 120 милиона динара за подизање куполе. Ја сам данас врло узбуђен јер сам у прилици да по први пут у животу видим ове мозаике, јер сам све ово знао само из брошура”, рекао је бивши градоначелник проф. др Зоран Перишић.

Инпозантна купола прекрива простор око 10.000 квадратних метара, а распон стубова је око 72 метра.

Радно време локалитета је од уторка до петка од 11 до 18 сати, а суботом и недељом од 10 до 15 сати. Понедељком „Медијана“ неће радити. Цена карте је 150 динара за одрасле, а 130 динара за ђаке, студенте и пензионере.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *