Књига утисака

Лазар Живковић, Ниш, Србија 
Место тренутног боравка: Ниш, Србија
Датум реализације захтева: фебруар-март 2015.

Канцеларији за сарадњу са дијаспором сам се први пут обратио док сам очекивао да мој захтев за добијање држављанства Аустралије на основу порекла (отац ми је тамо живео и радио) буде реализован. Пошто је документ, који је требало да стигне из Лондона, каснио, затражио сам помоћ од Канцеларије у којој сам упознао Ивана и његову колегиницу. Они су тај процес убрзали, те ми је држављанство недуго потом стигло.

Касније сам их замолио за смернице и помоћ у добијању и пасоша Аустралије, са којим ми за путовање у ту земљу неће бити потребна виза. Помоћ ми је поново пружена, комплетан захтев је реализован у просторијама Канцеларије, након чега сам био на разговору у Амбасади Аустралије у Београду, и сада пасош сваког тренутка треба да ми стигне.

Похваљујем Ивана и његову колегиницу и препоручујем их свакоме коме је помоћ неопходна. Хвала им много на њиховој љубазности.


Милан Симић, Ниш, Србија
Место тренутног боравка: Мелбурн, Аустралија
Датум реализације захтева: децембар 2014.

Био сам изузетно обрадован када сам још 2013. године почео да примам електронску пошту од ове Канцеларије. Од тада, све добијене корисне информације увек прослеђујем нашим људима широм Аустралије.

Ове године сам имао прилику и да се лично упознам са радом Канцеларије, коју чине: Тамара, Иван, Данијела, Марија и практиканткиње на стручном оспособљавању, као и са референткињама Полицијске управе Ниш Јагодом и Славицом, и сви су били веома љубазни и предусретљиви.

Моја супруга и ја смо у Канцеларију дошли почетком децембра, где су нам њени стручни службеници помогли да брзо и ефикасно добијемо личне карте и пасоше. Велико хвала за цео тим. Наставићемо сарадњу са Канцеларијом и учинити све да ми ван земље, заједно са људима попут радника Канцеларије, допринесемо напретку Србије.


Емилија Симић, Ниш, Србија
Место тренутног боравка: Мелбурн, Аустралија
Датум реализације захтева: децембар 2014.

Користим ову прилику да се захвалим целокупном колективу Канцеларије за сарадњу са дијаспором на изузетном залагању, љубазности и предузимљивости. Захтев са којим смо се мој супруг и ја обратили Канцеларији тицао се помоћи у издавању личних докумената и путних исправа, који је за рекордно време реализован.

Несебичним залагањем службеника Канцеларије, уверила сам се у изузетност њихове услуге. Канцеларија за све нас који живимо и радимо ван граница Србије представља спону са матицом и велику помоћ. Срдачан поздрав уз најлепше жеље да се просперитет у Србији што пре осети.


Јован, Александра и Павле Антовић, Ниш, Србија
Место тренутног боравка: Стокхолм, Шведска
Датум реализације захтева: децембар 2014.

Пуна захвалност Канцеларији за сарадњу са дијаспором за помоћ приликом издавања личних докумената. Стварно сјајна услуга и могућност да се посао заврши јако брзо, а време је најлимитираније у доба одмора.

Хвала много и „keep on good work“.


Ђурађ Марјановић, Босански Петровац, БиХ
Место тренутног боравка: Ниш, Србија
Датум реализације захтева: децембар 2014.

Обратио сам се Канцеларији за сарадњу са дијаспором са захтевом за помоћ у прибављању извода из матичне књиге рођених. Услуга је била на највишем нивоу. Службеници Канцеларије су веома љубазни, услужни и професионални.


Татјана Цветић, Сарајево, Босна и Херцеговина
Место тренутног боравка: Стокхолм, Шведска
Датум реализације захтева: новембар 2014.

Канцеларија за сарадњу са дијаспором ми је изашла у сусрет и помогла приликом уписа у књиге држављана Републике Србије. Њено стручно и сналажљиво особље има оцену „пет“ и ја им се најлепше захваљујем на свему што су учинили за мене, те се надам да ћемо и даље сарађивати.


Милица Ранчић, Ниш, Србија
Место тренутног боравка: Вестерос, Шведска
Датум реализације захтева: новембар 2014.

Брзина, ефикасност, љубазност, професионалност – речи су којима се може описати рад Канцеларије за сарадњу са дијаспором Града Ниша. Најлепше хвала на помоћи око издавања потребних докумената и на пруженим информацијама.


Александар Стојановић, Ниш, Србија
Место тренутног боравка: Лондон, Уједињено Краљевство
Датум реализације захтева: октобар 2014.

Веома ми је драго што сам имао прилику да упознам службенике Канцеларије за сарадњу са дијаспором. Већ 15 година живим у Лондону, где знам доста наших људи који би желели да се врате у домовину. Ипак, много времена је прошло, а прилике за запошљавање нису најбоље. Због тога често размишљам како им омогућити да се поново вежу за матицу и инвестирају у њену производњу и привреду.

У Канцеларији за сарадњу са дијаспором раде професионални људи који деле моје мишљење да наш народ у дијаспори може да допринесе Србији, и то не само новчано, него и својим искуством и идејама, чиме би се и другима олакшало да се врате и уложе у развој Србије. Зато се овим путем захваљујем на њиховом ангажовању да добијем нову личну карту и пасош Републике Србије. Веома мало времена сам имао за одмор, а Иван Калаузовић и колеге су се својски постарали да их не проведем чекајући поред шалтера. Неизмерно хвала на свему и надам се да ћемо у што скорије време поново сарађивати.


Ратомир и Зорица Миладиновић, Ниш, Србија
Место тренутног боравка: Милвоки, Висконсин, САД
Датум реализације захтева: септембар 2014.

Службеници Канцеларије за сарадњу са дијаспором Града Ниша су нас одушевили својом пословношћу, човекољубљем, а посебно љубазношћу. Учинили су да наш боравак у лепој нам Србији буде пријатан и незабораван. Олакшали су нам пут кроз непотребно компликовану администрацију и оправдали своје постојање.

Ми желимо сарадњу са нишком Канцеларијом, јер су њени запослени ефикасни, одговорни и предусретљиви. Нама из дијаспоре ова Канцеларија много значи. Њена, на једном месту концентрисана памет пример је и другим институцијама у Србији. Најтоплије, људски: Хвала!


Татјана Медведев, Ниш, Србија
Место тренутног боравка: Мелбурн, Аустралија
Датум реализације захтева: септембар 2014.

Сазнала сам за Канцеларију за сарадњу са дијаспором Града Ниша преко мојих колега у Мелбурну. Канцеларија ми је помогла при издавању личне карте, пријави места боравка и докумената за мог сина који је рођен у Аустралији, што је преко нашег тамошњег конзулата било скоро немогуће урадити.

Презадовољна сам услугом и предлажем да се ова сарадња прошири кроз професионални рад и размену на релацији Аустралија-Србија.

Желела бих да позовем младе људе Србије на сарадњу и размену знања путем ове Канцеларије.


Дубравка Максимовић, Ниш, Србија
Место тренутног боравка: Мелбурн, Аустралија
Датум реализације захтева: август 2014.

Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша је мом супругу помогла да добије личну карту, пасош и возачку дозволу Републике Србије, мојој ћерки личну карту и пасош, а мени само личну карту, пошто сам пасош раније извадила.

Радећи на реализацији наших захтева, службеници Канцеларије су били веома ефикасни и према нама врло љубазни. Изузетно је важно постојање овакве Канцеларије за нас који смо у дијаспори и сигурна сам да ће сви наши сународници бити одушевљени када сазнају какву им помоћ може пружити.

Мирсад Таир, Ниш, Србија
Место боравка у дијаспори: Фридрихрода, Тирингија, Немачка
Датум реализације захтева: мај-јун 2014.

Обратио сам се Канцеларији за сарадњу са дијаспором Града Ниша дана 13. маја 2014. године са захтевом за упис мог детета, рођеног у Немачкој, у матичну књигу рођених и књигу држављана Републике Србије.

Канцеларија ми је помогла при повезивању са институцијама Града Ниша и дијаспоре. Овим путем бих похвалио рад Канцеларије и залагање на решавању мог проблема као да је њихов лични.

Након уписа нашег сина у српске књиге, из Канцеларије су ме поново звали да би се уверили да је све у реду и да сам обавио шта је требало и шта ми је саветовано.

Хвала у име моје породице.


Мирослава Радојевић, Ћуприја
Место тренутног боравка: Цирих, Швајцарска
Датум реализације захтева: април 2014.

Лично сам се уверила у одличан рад ове Канцеларије и сведок сам труда и жеље да се помогне дијаспори. Добила сам све документе (извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству) на руке без општинске бирократије и нервирања у дугачким редовима.

Хвала свима вама који улажете максимум труда да нам олакшате у земљи у којој живимо. Тако то ради културна и високообразована служба. Све честитке Канцеларији за сарадњу са дијаспором Града Ниша и њеним службеницима и сарадницима, од срца им желим велики успех у даљем раду.


Маријана Дрезгић и Милан Чандрлић, Сремска Митровица
Место тренутног боравка: Шангај, Кина
Датум реализације захтева: март 2014.

Опишите вашу сарадњу са Канцеларијом за сарадњу са дијаспором у Нишу?

Канцеларији за сарадњу са дијаспором смо путем сервиса „Виртуелни матичар“ упутили захтев за издавање интернационалних извода, који су нам хитно били потребни за рад у Шангају, у Кини. Добили смо велику подршку запослених у Канцеларији и захвални смо на флексибилности у циљу испуњења захтева.

На који сте начин сазнали да је сервис „Виртуелни матичар“ за дијаспору покренут и да имате могућност да из Кине наручите потребна документа?

За сервис „Виртуелни матичар“ смо сазнали путем Амбасаде Републике Србије у Пекингу.

У чему превасходно видите корисност постојања сервиса Виртуелни матичар“ за дијаспору?

Уместо да ми који смо у иностранству молимо родитеље, родбину или пријатеље да нам подигну документа, сада имамо брз и ефикасан начин да сами дођемо до њих, и то нам доста значи.

У којем временском периоду је ваш захтев реализован?

У периоду од две недеље.

Ваш предлог за унапређење сарадње матице и расејања:

Било би супер да поред постојећих документа издајете и копије универзитетских диплома, са преведеним описима предмета. Иначе, једна DHL папирина пошиљка за Шангај нас кошта преко 5000 динара, тако да су ваше цене врло повољне, можда чак и превише јефтине за огромну услугу коју нам чините.